Sissela Nordling Blanco, (FI), Stockholm.
Sissela Nordling Blanco, (FI), Stockholm. Foto: Bertil Isaksson. Sverigesradio

Rättighetsjakten utforskar hur urfolks och minoriteters rättigheter kan stärkas

1:53 min

Gör fler evenemang för unga, inrätta ett kulturcenter för samer, och sprid information om minoriteter rättigheter. Det är tre förslag som kom förra veckan då 20 ungdomar i Stockholm avslutade projektet Rättighetsjakten där de utforskat hur urfolks och minoriteters rättigheter kan stärkas i staden.

  En av deltagarna var Jonathan Tjäder, och han lyfter vikten av lärare

--De är svårt att hitta lärare, det är en svårighet. Men sen också att man har ingen annan att prata med på sitt hemspråk, de finns många samer men det finns inga ställen man kan träffas på.

Sissela Nordling Blanco är politiker i Feministiskt initiativ och har varit med och startat upp sommarprojektet. Hon berättar att syftet varit att stärka unga i Stockholm.

--Det handlar väldigt mycket om rätten till sitt språk, sin kultur, sin historia, rätten till synlighet, att vi behöver bli bättre på att se till att det finns bra möjligheter för barn som växer upp här att få tillgång att lära dig sitt språk, att känna sig speglad och synliggjord i samhället, att få lära sig sin historia och få en stark identitet.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".