Per Olof Nutti, sametingets styrelseordförande
Per Olof Nutti, sametingets styrelseordförande på plats i Almedalen. Foto: Carl-Johan Utsi/Sameradion & SVT Sápmi

Samisk kritik mot Sverige under EMRIP i Genève

5:50 min

Sametingets styrelseordförande Per-Olof Nutti uttryckte i sitt tal under EMRIP som pågår nu i Genève, sin besvikelse och frustration över att den sittande regering inte kommer att anta konsultationsordningen innan valet. Den har förhandlats fram med Sametinget under flera år.

– Vi förväntar oss att Sveriges regering tar itu med det omedelbart och gör som de gjort i Norge och Finland, säger Per-Olof Nutti i sitt tal, enligt Sametinget. Anförandet var gemensamt för de tre Sametinget, Samiskt parlamentariskt råd och Samerådet.  

EMRIP är en expertmekanisk inom FN för Urfolks rättigheter. De förser FNs människorätts råd med råd och expertis om urfolks rättigheter enligt urfolksdeklarationen och bistår medlemsstater att genomföra urfolksdeklaratioen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista