Betande älg
Foto: Paul Kleiven/ NTB scanpix/ TT

Torkan slår mot älgstammen - och jakten

Torkan kan leda till att det kommer att födas färre älgkalvar nästa år. Och redan i höst kan det få effekter på älgjakten.

- När det är så här varmt och torrt så sjunker näringsinnehållet i växtligheten. Kvaliteten på foder blir helt enkelt sämre och då får kalvarna en dålig start och kommer bli små nu i höst och korna som diar sina kalvar tappar i vikt och många av dem kommer inte få kalvar nästa år, säger Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent på Svenska jägareförbundet till P4 Värmland.

Och redan i höst kan älgjakten påverkas tror Gunnar Glöersen. Den hårda vintern gör att sommartorkan kommer mycket olägligt för älgstammen.

- Vi vet inte riktigt hur det slår mot älgstammen på kort sikt. Men den hårda vintern och sommarens torka gör att kalvar och djur är magra. En kalv väger vanligen omkring 75 kg, kanske den i höst bara väger 65. Det ger mindre kött, säger Gunnar Glöersen.

 

 

 

 

 

 

 

 


2018-07-11T10:22:34+02:00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista