Debatt om skyddad mark i Sorsele

Sorsele har mest skyddade naturområden i Västerbotten, där 53 procent av området är under skydd. 2018 beslutade Länsstyrelsen Västerbotten att ytterligare ett område i Sorsele och Storuman ska skyddas, området som kallas Blaiken. Beslutet har fått kritik av Sorseles kommunalråd Kjell Öjeryd (V) .

 I Tidningen Svensk Jakt uttalar sig kommunalrådet i Sorsele om det nya skyddade marken i kommunen.

– Jag är inte emot naturskydd, men det nya beslutet innebär att 60 procent av marken i Sorsele kommun blir naturreservat. Det är en utveckling som man vill bromsa, säger Kjell Öjeryd till SVT västerbotten.

Det nya skyddsarbetet som Länsstyrelsen arbetar med innebär att man skall skydda ytterligare 150 000 hektar skogsmark i landet under åren 2012-2020. Många av dessa områden skyddas för dess sk värdekärnor, att de har en unik artsammansättning och är områden med hög biologisk mångfald. Som skall bevaras och skyddas för framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista