Forskning i Abisko: Kan mänsklig kunskap påverka en kartas utseende?

Ett pilotprojekt har genomförts i Abisko under sommaren där forskare har studerat ett nytt sätt att göra kartor genom att ta med mänskliga känslor och kunskap om området.

Kan människors känslor och kunskap påverka en kartas utseende över ett område. Karin Svensson, som har sommarjobb på STF i Abisko, vet inte om det är så och hon har heller inga förväntningar även om hon deltar i projektet.

-Men det skulle vara spännande att se om man lägger till det som en dimension när man gör kartor framöver, den mänskliga upplevelsen av området man gör kartan över, säger Karin Svensson.

Det är flera universitet i England som driver det här EU-finansierade projekt. Projektet har flera mål, bland annat att ta reda på hur man kan inkludera människors kunskap och erfarenhet av fjällen i bevarande och beslutsfattning och att människor som bor i området ska kunna bidra till effektivare verktyg för hållbar naturanvändning och skydd av miljön.

Resultatet av projektet ska kunna ge mer inkluderande och representativa kartor över fjällen. Roger Norum är socialantropolog och ingår i projektet.

-Karta över fjäll och natur är från satellit, det kommer stora bilder överifrån och ned. Vi ville börja från jorden och från landet uppåt och höra hur folk ser, hör och känner land och naturen och miljön. Olika saker ska bidra till bättre kartor och mer inkluderande kartor, säger Roger Norum.

Norum berättar att de varit i kontakt med samebyn i området och vill väldigt gärna få gå ut på vandring med samebymedlemmar eftersom de besitter en speciell kunskap. Karin kände en skillnad direkt när hon lämnade E-10:an och asfalten.

-Här är naturen orörd, nästintill, det är ingen asfalt. Jag känner mig fri! skrattar Karin Svensson och slår ut med armarna.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: