1 av 2
skogsbrand
2 av 2
Just branden på bilden har ingenting med bränderna som härjar just nu att göra. Foto: Foto: Henrik Montgomery, TT (Arkivbild)
Skogsbränder i Sápmi

MSB: Den allvarligaste situationen vi haft i Sverige

Det brinner på 52 platser runt om i Sverige och uppemot 500 personer har tvingats lämna sina hem. Många av bränderna är i Sápmi.

Enligt SOS-Alarm pågår det skogsbrand på 52 platser. Flera av bränderna är utom kontroll och 300-500 personer har tvingats lämna sina hem.

- Just nu görs det viktigaste arbetet på fältet och sedan får vi utvärdera det, säger Sveriges statsminister Stefan Löfven under presskonferensen på Rosenbad. 

Under dagen väntas helikoptrar från Tyskland, Norge och Litauen komma till Sverige för att hjälpa till. Också Polen skickar fordon och personal som ska bistå i släckningsarbetet. 

Sedan tidigare har Sverige fått hjälp av Italien, Danmark och Frankrike. Just nu finns fyra vattenbombarflygplan av modellen Canadair CL415 i Sverige som hjälper till att släcka bränderna. I dag används de i Gävleborg.

Ett sådant här vattenbombarplan är mycket mer effektivt än exempelvis helikopter. Planet hämtar upp vatten i full fart på sjöar eller hav, det räcker med 12 sekunders kontakt med vattenytan så har planet tagit upp 6000 liter vatten som sedan kan släppas ner över branddrabbade skogar. 

Vid den stora skogsbranden i Västmanland 2014 skickade också Italien och Frankrike två sådana här vattenbombare vardera som hjälp. 

Samtidigt som brandbekämpningen pågår så har Sverige bett om ytterligare hjälp av Europiska länder och diskussioner fortlöper om vad länder kan hjälpa Sverige med. 

MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap menar att situationen är en av de svåraste som drabbat Sverige.

Dan Eliasson, generaldirektör på MSB, sa under presskonferensen på Rosenbad att de största bränderna inte kommer gå att släcka utan att man i de fallen fokuserar arbetet på att fördröja och begränsa spridning, tills att vädret slår om. Det kan ta flera veckor.

 - Det är den allvarligaste och svåraste situationen vi haft, säger MSB:s generaldirektör Dan Eliasson.

Bränderna som härjar handlar om små gräsbränder till stora skogsbränder. Över 20.000 hektar brinner och bränderna i Sverige nu är större än den stora branden som härjande i Västmanland under 2014. Skog för över ett värde på 600 miljoner beräknas vara förstörd. 

De som evakuerats från sina hem i Nordmalingstrakten, Västerbotten, har nu fått besked om att de kan återvända. 

Utrymningarna i Ragunda kommun är hävda och dit kan nu också boende återvända. Men värre ser det ut Kårböle-branden, där byn Huskölen fick evakueras igår och lika så branden öster om Gällö.

– Tendensen är negativa i en av sektionerna. Där kommer vi sätta in stora resurser och nio helikoptrar kommer att finnas i luften nu på förmiddagen, säger yttre befäl nu på morgonen, till SVT Jämtland.

I Norrbotten är läget fortsatt svårt i Jokkmokk,där fyra skogsbränder pågår. Vid Klockarmyran brinner det på en yta av drygt 400 hektar och under natten har 70 personer arbetat på platsen.

– Kombinationen av värme och det fysiskt ansträngande jobbet är tufft. Första passet går väl bra men efter flera dygn utan återhämtning blir man trött och vi behöver ett skiftbyte, säger Thomas Andersson vid räddningstjänsten i Jokkmokk, till SVT Norrbotten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista