Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Västerbotten undantag i RTP-program

Publicerat tisdag 27 september 2005 kl 09.33

Det lysande undantaget när det gäller samers plats i renskötsellänens program för EU-bidragsgivning är Västerbotten. I motsats till Norrbottens och Jämtlands RTP-program, regionala tillväxtprogram, så kan man läsa nästan hur mycket som helst om samiska möjligheter i Västerbottens RTP.

Dom regionala tillväxtprogrammet kan ses som facit över vad varje län ser som viktigt och värt att satsa på. Eu-tjänstemännen och -politiker använder då detta program som rättesnöre i sitt bidragsgivande.
Och Västerbottens tillväxtprogram, RTP, är det lysande undantaget. Man börjar med att slå fast att den samiska befolkningen med dess kultur och tradition, fiskevatten av hög kvalitet samt fantastiska upplevelser baserade på de naturtillgångar som länet erbjuder. Sedan följer en radda av möjligheter och positiva utsikter för rennäringen. Här krävs stimulansåtgärder både i renskötseln och kombinationsnäringar, marknadsförbättrande åtgärder, satsning på kvinnor och ungdomar.

”Viktig del”
Möjligheterna är så många så något citat förutom detta gör sig omöjliga för att det är så många:
”Rennäringen är en småskalig näring och basen i samisk kultur. Med rennäring som viktig del kan det utvecklas ett samiskt differentierat näringsliv i glesbygden. Jakt, fiske, hantverk, kultur och besöksnäringar är andra viktiga delar. Detta kan komma att kräva stora förändringar av samebyns organisation. Kvinnor och ungdomar kommer särskilt att beröras eftersom det är de som i dag främst försörjer sig på en kombination av rennäring och andra verksamheter. Utveckling av samiska näringar innebär att den samiska
kulturen stärks. En sådan utveckling av den samiska kulturen kan i sin tur innebära att de samiska näringarna stärks. Kultur och näringsverksamhet är alltså intimt sammanknutna. Hantverket och slöjden är näringsgrenar som i dag ofta betraktas mer som hobbyverksamhet, vilket kan vara hämmande för en utveckling av det samiska näringslivet”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".