Kiruna kommun slutar samla minoritetspengar på hög

Kiruna kommun är sämst på att använda de statliga minoritetsspråkspengarna. Men nu ska det bli ändring på det. Det har kommunstyrelsen beslutat.

Sameradions granskning i somras visade att Kiruna kommun bara använt en fjärdedel av totalt 5,3 miljoner, som kommunen fått av staten för att genomföra språklagen.
Kiruna är sämst av dom fyra kommuner där man har rätt att använda samiska i kontakt med myndigheterna.
Men nu ska det bli ändring - pengarna ska användas och göra nytta säger kommunalrådet Kenneth Stålnacke.
 - Vi har konstaterat att vi lagt mycket pengar på hög. Nu harvi sagt att vi måste börja använda dom, så att dom gör den nytta dom ska göra, säger Kenneth Stålnacke.

Personalsatsning
Hittills har Kiruna kommun beviljat 150 000 till kommunens egen personal i syfte att ge personalen möjlighet att lära sig mer om den samiska och tornedalsfinska kulturen.
Som exempel nämner Stålnacke att det finns behov för minoritetsspråken inom äldreomsorgen så att personalen kan bemöta dementa när dom faller tillbaka till sitt modersmål.
Även Rallarfesten, som är en årlig festival i Kiruna har beviljats 150 000.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".