Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) håller tal under Moderaternas dag i Almedalen 2018.
1 av 2
Moderaterna tycker förslaget om samisk sanningskommission är mycket bra. Här partiledare Ulf Kristersson som håller tal under Moderaternas dag i Almedalen 2018. Foto: Henrik Montgomery/TT
Jimmie Åkesson
2 av 2
Jimmie Åkessons Sverigedemokraterna gör tummen ner för samisk sanningskommission. Foto: Henrik Montgomery/TT
#válggat2018

Majoritet i riksdagen för samisk sanningskommission

Det finns en stor majoritet i riksdagen för inrättandet av en samisk sanningskommission.
Det visar en enkät som alla partier svarat på.

Sverige bör inrätta en samisk sanningskommission.

X
X
X
X
X
X
X
X
Mycket bra Bra Mindre bra Dåligt Vet ej

Sameradion & SVT Sápmi har skickat en enkät till samtliga riksdagspartier.

En av frågorna handlar om inrättandet av en samisk sanningskommission.

Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Moderaterna anser att det är ett mycket bra förslag.

Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Socialdemokraterna anser att det är ett bra förslag medan Sverigedemokraterna tycker förslaget är mindre bra.

Alla partier utom Kristdemokraterna har lämnat skriftliga kommentarer till sina svar:

Centerpartiet:
En motion gällande tillsättandet av en sanningskommission har lämnats in från en C-ledamot till riksdagen. Motionen handlar om att sanningskommissionen bör utreda den svenska statens övergrepp mot samer och samers mänskliga rättigheter samt komma med förslag på lämpliga åtgärder så att man kommer till rätta med samernas historiska trauma.

Liberalerna:
Liberalerna anser att det behövs en fortsatt politik för ett försoningsarbete och för att ge samer upprättelse för den politik där den svenska staten aktivt har förtryckt, motarbetat och osynliggjort det samiska språket och den samiska kulturen. Den officiella ursäkt som regeringen framförde 1988 är ett första steg men räcker inte. Vi vill däremot inte binda oss till att arbetet exakt måste ske inom ramen för en kommission.

Moderaterna:
Det finns ett behov av att göra upp med den mörka historien vad gäller Sveriges behandling av samerna. Moderaterna har tidigare lagt motioner med den inriktningen. I år valde vi att inte ta några sådana initiativ eftersom vi har informerats om att det pågår ett arbete inom Sametinget med förslag till vad en sanningskommission skulle få i uppgift att göra och hur den skulle vara organiserad. Vi har till företrädare för Sametinget uttryckt att vi ser fram emot att ta del av de förslagen och kommer att behandla dem i positiv anda när de är formulerade.

Socialdemokraterna:
Socialdemokraterna ser att det kan finnas behov av att bringa klarhet och belysa svenska statens agerande gentemot samerna genom historien. Vi är beredda att lyssna på berörda parters erfarenheter och argument. Vi konstaterar att frågan behandlas inom Sametinget för närvarande. Vi noterar även att Svenska kyrkan har genomfört ett arbete med liknande inriktning. I nuläget bedömer vi socialdemokrater att den process som pågår inom Sametinget bör få slutföras innan vi går vidare.

Sverigedemokraterna:
För att ta ställning till en sanningskommission behövs en omfattande utredning och kostnadsanalys, samt hur finansieringen ska gå till. Vi är ett pragmatiskt parti och är beredda att titta på alla förslag som tillför allmännytta, men vi ser samtidigt ett behov av att utredningar på området görs för att kunna fatta ansvarsfulla beslut.

Vänsterpartiet:
Vi motionerade så sent som i höstas och krävde att en samisk sanningskommission skulle inrättas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista