1 av 2
Alice Bah Kuhnke
2 av 2
Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: Jörgen Heikki / Sameradion & SVT Sápmi
#válggat2018

Miljöpartiet uppmanar fler partier verka för samisk sanningskommission

2:07 min

Miljöpartiet vill ha en samisk sanningskommission under nästa mandatperiod. Nu uppmanar partiet övriga partier att visa korten i frågan.

Frågan om en samisk sanningskommission är högaktuell och både Norge och Finland har kommit en god bit på vägen med inrättande av en kommission.

Sametinget i Sverige har diskuterat frågan i många år och tillsammans med Diskrimineringsombudmannen ska Sametinget och de samiska organisationerna nu formulera sina ståndpunkter om en kommission.

Med en månad kvar till valet slår nu Miljöpartiet fast att de vill verka för en samisk sanningskommission – och uppmanar övriga partier att göra samma sak.

-Miljöpartiet vill se en sanningskommission som går till botten med de historiska  övergreppen och tar vidare frågorna till idag, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP), som också är ansvarig för samefrågor i regeringen.

Hur ska kommissionen se ut?
-Det ska vara en omfattande kommission som dels tar sin utgångspunkt i de övergrepp som begåtts i århundranden och hur Sverige koloniserade Sápmi, men även att vi tar fram aktuella dokument. Framförallt att det är samerna själva som sätter agendan för arbetet.

Vilket mandat ska kommissionen ha?
-Den här kommissionen ska ta fram ett underlag som vi kan arbeta vidare med och erkänna de övergrepp som begåtts. För Miljöpartiet är det också centralt att fler partier visar vad de menar med alla vackra ord och ställer sig bakom arbetet och vågar se sanningen i vitögat, säger Bah Kuhnke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista