Per-Olof Nutti
Per-Olof Nutti. Foto: Sameradion & SVT Sápmi

Välkomnar utspelet och hoppas det är mer än valfläsk

De flesta riksdagspartier vill se en samisk sanningskommission. Sametinget jobbar med frågan, och hoppas att partierna även efter valet är villiga att lägga de pengar som behövs på en sanningskommission.

Miljöpartiet genom ansvarig minister Alice Bah Kuhnke gick igår på urfolksdagen ut med att partiet vill se en samisk sanningskommission. Hon bad de andra partierna att visa var de står i den här frågan.

Något som Sametingets styrelseordförande Per Olof Nutti välkomnar.

– Jag betvivlar inte att partierna vill ha en sanningskommission, men i vilken form den i slutändan kommer komma, det är en annan fråga. Om de beviljar de pengarna som kommer behövas.

Hur ser du på att miljpartiet nu går ut, när de tidigare sagt att de inväntar sametingets förslag och initiativ?

– Vi jobbar nära departementet i det här och ministern vet att vi kommit långt och vilka mål vi har med det här. Vi närmar oss valupploppet nu och det här är politik, de vill visa framfötterna i urfolkspolitiken, säger Per Olof Nutti.

Enligt Alice Bah Kuhnke kommer de fortfarande vänta in sametinget innan man går vidare i den här frågan.

– Vi väntar på sametingets slutarbete och vi ser det som en självklar del i hur vi ska arbeta vidare. Men nu är det val och vi vill att fler ska visa sina kort, och att vi ska syna deras kort, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i gårdagens intervju

De flesta partier är positiva till en sanningskommission, det visar vår enkätundersökning.

Sametinget jobbar just nu med frågan i en arbetsgrupp.

– Vi har självklart länge haft det målet att få till stånd en sanningskommission, och enligt min mening har det arbetet gått lite sakta, säger Per Olof Nutti.

Är det inte ni i styrelsen som ansvarar för i vilken takt det arbetet har gått?

– Det har varit många olika hinder. Vi har en arbetsgrupp som har fått en viss tid. Vi närmar oss slutet nu men folk har andra jobb, och sommarlovet har också gjort att arbetet stannar av.

Per-Olof Nutti säger att förslag först ska gå genom styrelsen och plenum, men hoppas att det ska kunna vara färdigt efter plenum i november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".