Renar i gärdet Lárkim, Girjas sameby
1 av 5
Renar i gärdet Lárkim, Girjas sameby Foto: Ann Catrin Stenberg Partapuoli/SVT Sápmi
Tomas Marsja, renägarförbundets ordförande
2 av 5
Tomas Marsja, renägarförbundets ordförande Foto: Ann Catrin Stenberg Partapuoli/SVT Sápmi
Petter Jonsson, avdelningschef Livsmedelsverket
3 av 5
Petter Jonsson, avdelningschef Livsmedelsverket Foto: Stefan Karlsson/SVT Sápmi
Olof Granberg, vd Arvidsjaurs slakt
4 av 5
Olof Granberg, vd Arvidsjaurs slakt Foto: Stefan Karlsson/SVT Sápmi
Rentjur i Lárkim, Girjas sameby
5 av 5
Rentjur i Lárkim, Girjas sameby Foto: Ann Catrin Stenberg Partapuoli/SVT Sápmi

Nya regler på gång om planerbar renslakt

3:02 min

Livsmedelsverket har utarbetat förslag till föreskrifter om planerbar slakt men förslaget faller inte i god jord hos renägarnas företrädare och hos renslakterierna.

Nu är det sarvslakttider som det brukar vara på hösten. Girjas samebys renhjord drevs in i gärdet till den planerade dagen på grund av att det var bra väder under rensamlingen. Men att alltid kunna driva in renarna i gärdet till en viss planerad dag är helt omöjligt, det säger Renägarförbundets ordförande Tomas Marsja.

- Vi är helt beroende av väder och vind, det har vi alltid varit och vi styr fortfarande inte över vädret även om vi skulle vilja. De gamla föreskrifterna är ju inte riktigt bra och med de här blir det ännu sämre för renägaren. Djurskyddet kommer att utarmas. Det är ju renen vi lever för och det optimala är ju att slaktrenar blir slaktade ganska omgående och inte behöver stå i en hage och vänta på veterinär för kontroll. Renägarförbundets filosofi är att varje ren är lika mycket värd, även om den ska gå till slakt så ska den ha ett bra liv ända till slutet, säger Tomas Marsja.

I Sverige är det Livsmedelsverkat som ansvarar för att renar som säljs till uppköpare är friska och att slakten görs på rätt sätt. Nu vill Livsmedelsverket att slakterna som utförs ska planeras bättre för att deras personal ska kunna vara på plats där de behövs.

I förslaget till föreskrifterna föreslås bland annat slaktscheman och anmälan om slaktperioder 30 dagar innan. 

Petter Jonsson är avdelningschef för kontrollavdelningen i norra och mellersta Sverige och han säger att i dagsläget finns inga gällande regler för planerbar slakt och de föreslagna föreskrifterna ska täcka in ett behov som Livsmedelsverket ser både från deras och slakteriernas synvinkel.

- Som det ser ut så kan slaktanmälan komma in med väldigt kort varsel vilket skapar svåra förutsättningar för oss att få personal på plats, speciellt i regioner där det är långa avstånd, där vi behöver ha en planering för att kunna se till att de veterinärer och de tekniker som ska vara ute från livsmedelsverkets sida finns på plats på slakterierna, säger Petter Jonsson. 

Men slakterierna är som rennäringen kritiska till förslagen. Visserligen är det bra att man börjat titta på hur det ser ut, säger Olof Granberg, vd för Arvidsjaurs slakt, men menar att Livsmedelsverket bara har tittat på sitt eget planeringsbehov och har inte tagit hänsyn till rennäringens förutsättningar med fritt betande djur.

- Det är mycket som påverkar när man kan slakta. Hur hösten har varit, hur renarna har rört sig, när renar kan vara beredda att samlas och tas in och det är det man inte har tänkt på i det här förslaget, tycker vi, säger Olof Granberg.

Livsmedelsverket föreslår att en slakt måste bokas minst tio arbetsdagar innan den ska ske och om den ska avbokas måste det göras minst tre arbetsdagar innan den bokade dagen, annars kan Livsmedelsverket debitera slakteriet en extra avgift. Sametinget, rennäringens företrädare och slakterierna anser att det inte är ett rimligt krav.

- Ett preliminärt datum kan vi ju sätta men om det går över tiden, ska vi bli straffade då att vi inte får en veterinär för att det tar två dagar extra. Det blir ju straffavgifter och vem får betala den där straffavgiften? Det är väl i slutändan renägaren på köttpriset antar jag, säger Tomas Marsja.

Under förra veckan har Livsmedelsverket träffat både Sametinget, rennäringens företrädare och renslakterierna för att diskutera förslaget till nya föreskrifter om planerbar slakt och från Livsmedelsverkets sida är ett arbete igång med att gå igenom alla remissvar som kommit in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista