KALLAK
Kallak Foto: Ida Stigzelius/Sameradion & SVT Sápmi

Förväntningar på kommande regering i frågan om gruva i Gállok

Under torsdagen besökte gruvbolaget Beowulfs vd Kurt Budge Jokkmokk och Kallak för att diskutera planerna på en gruvbrytning med kommunledningen.

Budge har förhoppningar om att den kommande regeringen ska prioritera Gállok/Kallak och säga ja till en gruvbrytning.

- Då kommer vi få igång gruvverksamheten inom fyra till fem år, säger Kurt Budge till SVT Nyheter Norrbotten.

Samtidigt tror även Robert Bernhardsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Jokkmokk, att miljöpartiets tillbakagång i rikspolitiken kan föra Kallakgruvan närmare ett tillstånd för gruvbrytning.

 – Min bedömning är att det har blivit gynnsamt i och med Miljöpartiet har backat så kraftigt på nationell nivå och dessutom lämnat region Norrbotten. Min bild är att Miljöpartiet blockerat många frågor som handlar om investeringar och arbetstillfällen, säger Robert Bernhardsson.

Men samebyarnas talesperson Jonas Vannar håller inte med och tror inte att Miljöpartiets tillbakagång kommer att underlätta för en gruvstart i Kallak.

- Alla partier måste ta ansvar i urfolksfrågor, det går inte att ignorera dem, säger Jonas Vannar till P4 Norrbotten.

Läs mer hos SVT Nyheter Norrbotten.

Läs mer hos P4 Norrbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".