Samernas utbildningscentrum utsedda till årets formbärare

Föreningen Svensk Forms motivering är att skolan i mer än 70 år varit en viktig aktör för samisk kultur- och näringslivsutveckling.

- Vi är stolta och glada för utnämningen och ser det som erkännande att våra utbildningar gör skillnad, säger P-G Idivuoma, styrelseordförande vid samernas utbildningscentrum.

Svensk form är utsedd av regeringen att främja form och design nationellt och internationellt.

Föreningen har 13 ideella regionalföreningar och det är den regionala föreningen i Norrbotten som utsett Samernas Utbildningscentrum till Årets formbärare.

Så här lyder motiveringen:
"Sámij åhpadusguovdasj är en unik folkbildande aktör, ett nav och samlingspunkt för slöjd, hantverk, rennäring, form kultur och språk. Sámij åhpadusguovdasj i Jokkmokk har i mer än 70 år har varit en viktig aktör för samisk kultur- och näringslivsutveckling. Skolan har format många av de största slöjdarna, hantverkarna och kulturbärarna i Sverige efter sin devis ”Lev, lär, utveckla- från generation till generation”". 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista