Sex samebyar deltar i pilotprojekt om klimat

2:34 min

Sex samebyar är med i ett pilotprojekt där de ska ta fram en klimat- och sårbarhetsanalys och handlingsplan för klimatanpassning.

Syftet med projektet är att samebyarna ska ta fram en samlad bild hur förändringar i klimatet kan påverka förutsättningarna för renskötseln, identifiera problem och analysera möjliga förslag till åtgärder. Berörda länsstyrelser finansierar projektet som samordnas av Sametinget.

Projektet som påbörjades hösten 2017 och skulle ha avslutats i juni 2018, är förlängd med några månader säger Anne Valkeapää, som är handläggare på miljö- och samhällsavdelning på Sametinget.

De fem nordligaste länsstyrelserna har beviljats 150 000 kronor var till projektet. Samebyarna ska själv utarbeta en klimat- och sårbarhetsanalys och klimathandlingsplan med hjälp av SMHI:s klimatdata. Berörda länsstyrelser ska hjälpa till hur man ska använda dessa, säger Micael Bredefeldt från Norrbottens länsstyrelse.

För Sirges sameby har Carl-Johan Utsi jobbat med klimathandlingsplanen, och han berättar att de fritt kunde välja hur de jobbade. De valde att fråga flera vintergrupper i byn om hur de ser på klimatförändringen, vad det största farhågorna är och vad man kan göra åt dessa.

- Vi har sammanställt det till en ganska generell rapport, för oss är ju ingenting nytt under solen. Jag tror det är bra att få ner det på pränt för att skicka det vidare till berörda myndigheter och beslutsfattare,säger Carl-Johan Utsi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista