Sápmi

Renskötaren Dan-Erik Fjellman om klimatet: Det blir oftare kristallsnö

1:38 min

Olle Kejonen och Dan-Erik Fjellman jobbar till vardags med olika saker, långt ifrån varandra geografiskt. Men båda har märkt av klimatförändringarna.

Gå gärna in på våra sociala medier och svara på frågan vad du gör för att bidra till att bromsa klimatförändringarna!

Idag presenterades FN:s klimatpanel ny rapport om klimatet och enligt den måste världens koldioxidutsläpp börja minska inom tio år för att vara nere på noll år 2050. 

Dan-Erik Fjellman är till vardags renskötare i Ståkke sameby i Norrbotten och har sett klimatförändringar nära genom sitt arbete. 

- Det blir kristallsnö och det märker jag av oftare, säger han.

Han säger också att han inte gör så mycket själv för att minska klimatförändringarna som han hade önskat. 

- Nä, jag gör inte så mycket faktiskt, säger Dan-Erik Fjellman. 

Olle Kejonen är doktorand vid Institutionen för moderna språk vid Uppsala universitet och bor i Stockholm. Han tror att alla har på något sätt märkt av klimatförändringarna. Han försöker själv att bidra genom att åka tåg före flyg.

- Jag tycker det är svårt att veta vad varje enskild människa kan göra för att vara med och bidrag till att stoppa eller åtminstone minska klimatförändringarna, säger Olle Kejonen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista