Sáminuorras ordförande positiv trots dyster rapport om klimatläget

6:06 min

Igår kom rapporten från FN:s klimatpanel IPCC om det arbetet som krävs för att begränsa den globala uppvärmningen till max två grader, eller helst en och en halv grad.

Politiker, företag och den enskilda människan måste agera nu för att stoppa klimatförändringarna, för bara en halv grads skillnad i global uppvärmning utsätter hundratals miljoner människor för klimatrisker.

- Såklart är det oroväckande att vi inte har så lång tid på oss, så att världen ska få vara kvar och se ut som den gör, säger Sanna Vannar, ordförande för Sáminuorra, som läst delar ur rapporten.
 
Enligt Parisavtalet som skrevs under 2016 så ska man försöka begränsa växthusgaserna för att hålla temperaturen på mellan en och en halv till två grader varmare, idag ligger vi på omkring 1 grad.

IPCC fick i uppdrag att beskriva vad som krävs för en halv grads skärpning. Klimatrapporten är baserad på 6000 forskarstudier och rapporter. Analysen visar bland annat att det finns förödande risker om vi får en halv grads varmare medeltemperatur. Havsnivån ökar och vid två graders ökning försvinner även havens korallrev och vi kan förvänta oss allt fler klimatorsakade naturkatastrofer.

I dag är vi snarare på väg mot tre graders temperaturökning och enligt IPCC måste utsläppen av växthusgaser minska med 45 procent det närmaste årtiondet för att bromsa upp klimatförändringarna. Det är tekniskt möjligt men tiden håller på att rinna iväg.

- På nåt sätt måste man ändå se positivt på den, vi vet att det här kanske kommer att ske och kommer att påverka oss negativt. Men händer det så  måste vi fortfarande idag ha en framtidstro, vi kan inte bara lägga ner renskötseln bara för att det kan hända nåt i framtiden, känner jag, säger  Sanna Vannar.

Sáminuorra var en av de organisationer som stämde EU för bättre klimatmål och frågan är fortfarande aktuell för dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista