Laponias ordförandeskap splittrar samebyarna

Förvaltningen av Laponia hade kunnat gå i stöpet ifall samebyarna inte hade släppt in fler till ordförandeposten menar Lars-Anders Baer, ordförande i Luokta Mavas sameby.

Se tv-inslaget i kvällens Ođđasat, kl.17.30 i SVT2 eller på SVT Play.

Det var på samebyarnas samarbetsorgans Miija Ednams extra insatta årsmöte förra måndagen som det blev omröstning om hur Miija Ednam ska ställa sig i ordförandefrågan i Laponiatjuottjudus. Samebyarna Sirges, Jåhkkagaska, Tuorpon och Luokta Mavas röstade för att låta fler parter rotera på ordförandeposten. Baste čearru, Unna tjearusj och Gällivare skogssameby röstade emot. Lars Anders Baer ordförande i Luokta Mavas tror att staten hade tagit över förvaltningen av Laponia ifall de inte hade släppt in fler parter till ordförandeposten.  

- Staten har tydligt sagt att så länge det finns enighet så får ni förvalta Laponia. Om inte, så går förvaltningen tillbaka till staten, säger Lars-Anders Baer.

Enligt beslutet på förra veckans extra partsrådsmöte kommer även Gällivare och Jokkmokks kommuner att hädanefter rotera på ordförandeposten i Laponias styrelse. Staten som representeras genom länsstyrelsen och naturvårdsverket har avsagt sig ordförandeskapet. Nu börjar Miija Ednam med att sitta på ordförandeposten i fyra år. Sedan leder kommunerna Laponia i två år och så fortsätter rotationen.  

Baste čearru och Unna tjearusj valde att lägga ner sina röster när partsrådet beslutade i ordförandefrågan. 

- Nu håller staten och kommunerna på att ta över styret av de här markerna, området och våran egen kultur och näring. Men vi har själva ställt oss bakom det. Det är enligt mig samepolitiskt den största konsekvensen och jag gillar inte det, säger Gudrun Kuhmunen, Baste čearru.  

Laponiatjuottjudus styrs enligt konsensusprincipen och ordförande har inte mer att säga till om än andra styrelseledamöter. Lars Anders Baer säger att ordförandeposten har en mer symboliskt betydelse.  

Så då håller du inte med om att samiskt håll har släppt makt till de andra parterna?   

- Det är en mer symboliskt fråga och självklart måste du också ta i beaktande symboliken i det att det är samiska marker och det naturliga vore att samer styrde även ifall det i praktiken inte betyder så mycket, säger Lars Anders Baer.  

Nu väntar Laponiaförvaltningen på att regeringen ska förnya förordnandet av den lokala förvaltningen av världsarvet som löper ut i slutet av året. Även om ordförandefrågan löses och den lokala förvaltningen fortsätter, återstår faktumet att samebyarna i Miija Ednam är splittrade. Hur den påverkar samebyarnas samarbete tycker både Gudrun Kuhmunen och Lars Anders Baer är för tidigt att säga något om ännu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista