Rádio Sápmi

Sätter ljus på mörk undangömd historia om samerna i Mellansverige

11 min

Forskaren och arkeologen Gunilla Larsson håller idag föreläsning på Luleå tekniska universitet om sin pågående forskning kring den undangömda samiska historien i Mellansverige och hur kolonisalismen påverkat skogssamerna.

Syftet med forskningen är att synliggöra det som varit dolt om samernas historia och framförallt när det gäller skogssamernas historia.

Gunilla Larsson har i forskningen följt spåren av deporterade samer och studerat hur skogssamiskt liv förändrats av kolonisation i fyra undersökningsområden.

– Det en inte får veta när en läser historia är att det var stora fördrivningar under 1600 och 1700 talet av samerna som bodde i Mellansverige. Det var då kungliga förordningar som sa att samerna skulle fångas in, föras till fängelse, få straffarbete tills man gick med på att flytta norrut till Norrlands inland, men spåren av samerna i Mellansverige finns överallt, berättar forskaren och arkeologen Gunilla Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista