Sameministern på besök i Gállok

Sameminister Alice Bah Kuhnke var i måndags på besök i Gállok, området där det finns planer på att öppna en gruva i Jokkmokks kommun. Ärendet om gruva eller inte ligger på regeringens bord men ministern vill inte svara på varför beslutet dröjer.

Ett något annorlunda möte hade kultur-, demokrati- och sameministern Alice Bah Kuhnke i måndags ute i skogen vid Gállok, några mil väster om Jokkmokk. Det kan också vara den sista gången som hon som minister möter gruvmotståndarna i Gállok. Helena Länta från Jåhkågasska sameby var nöjd efter träffen med ministern och hennes team.

- Dom lyssnar på oss och vi får en slags kontakt med dem som faktiskt ska fatta beslutet och vi kan berätta hur vår situation ser ut. Det är inte alltid så lätt att skriva om känslor men att få prata och visa både känslor och fakta, det känns positivt, säger Helena Länta.

Anledningen till att Alice Bah Kuhnke besökte Jokkmokk och Gállok igår är att hon vill få lära sig och få förståelse för de utmaningar och även utveckling som finns i området. Dessutom är Jokkmokk den kommun i landet där hennes parti, miljöpartiet gick mest framåt, att jämföra med riksdagen där partiet förlorade nio mandat och har nu endast 16 mandat. Regeringsfrågan i Sverige är ännu inte löst och är därför inte alls säkert att miljöpartiet får fortsätta i regeringsställning men det stukar inte Kuhnke och miljöpartiet.

- Vi kommer att kämpa för den biologiska mångfalden och alla de näringar som finns för att landsbygden ska leva, för att man ska kunna utvecklas, leva och bo runt om i vårt land. Och vi kommer fortsätta ha ett perspektiv som är längre än 14 år på livet och utvecklingen, säger  Alice Bah Kuhnke

Men är ni inte lite sent ute i Gállok-fråga, nu när det är en övergångsregering?

- Tvärtom, vi behövs mer än någonsin och vi kommer att fortsätta kämpa här i Jokkmokk och runtom i hela vårt land och vi kommer att anstränga oss för att få med oss fler.

Däremot svarar ministern inte på frågan om varför regeringen dröjer med beslutet om gruvetableringen i Gállok.

- Den beredningen tar tid och den fortgår. Såsom statsråd har jag inget att säga om det ärendet.

För samebyarna och de övriga gruvmotståndarna i området har inga andra planer än att stoppa gruvetableringen.

-För mig finns inget annat än att det blir positivt för vår del. Det blir ingen gruva i Kallak, det blir absolut inte det, säger Helena Länta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista