Tráhppie.
Tráhppie i Umeå. Foto: SVT

Ekonomiskt stöd för fortsatt drift av kulturhuset Tráhppie  

8:06 min

Såhkie - Umeå sameförening får ett tillfälligt ekonomiskt stöd för 2018 för att kunna fortsätta driva kulturhuset Tráhppie. - Tack Umeå kommun, det här är verkligen det vi behöver, säger Lena Nilsson i Såhkie.

- Nästa år är det 20-års jubileum för samiska veckan och då vill vi lyfta villkoren för kulturen i Sápmi, säger Lena Nilsson i Såhkie.

Det är kommunstyrelsen i Umeå kommun som har beviljat Såhkie - Umeå sameförening ett tillfälligt bidrag på 850 000 kronor under 2018 för att kunna driva det nedläggningshotade kulturhuset Tráhppie vidare.

Utan det ekonomiska stödet kan verksamheten tvingas stänga. "Det skulle vara ett steg tillbaka för den samiska kulturen i Umeå och det skulle sannolikt påverka den kollektiva bilden av Umeå som samisk ort negativt”, menar Umeå kommuns arbetsgrupp för minoritetsfrågor.

Stödet är tillfälligt och kan sökas som längst under tre år till dess att ett ökat regionalt/statligt stöd är på plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista