Badjáneapmi, Sametingets framtida parlamentsbyggnad. Illustration: Murman arkitekter
Badjáneapmi, Sametingets framtida parlamentsbyggnad. Illustration: Murman arkitekter

Parlamentshusfrågan dröjer – beslut väntas ta på plenum i februari

0:35 min

Plenum beslutade i maj om att en konsekvensutredning skulle göras kring de tre orter som är kvar i kampen om parlamentshuset. Nu är ett företag anlitat, men en utredning hinner inte bli klar till plenum i november.

Enligt Anders Kråik som är ansvarig för parlamentshusfrågan i styrelsen ska det finnas ett beslut om ort för plenum att ta i februari.

– Nu har styrelsen anlitat ett företag för det här uppdraget och påbörjat arbetet. Men det kommer inte hinna bli klart för beslut till plenum i november.

Finns det någon risk med att beslutet dröjer?

– Det är så pass kort tidsperspektiv så jag har svårt att tro att det skulle påverka, säger Anders Kråik, Samerna. 

På plenum i maj beslutades det att ta ner antal kandidater till tre, Giron/Kiruna, Vualtjere/Vilhelmina och Staare/Östersund. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista