1 av 2
Skolskjuts grafik
2 av 2
Foto: SVT Nyhetsgrafik

Skolelever i Gällivare kände sig kränkta i skoltaxin

Skolelever ska ha känt sig diskriminerade under en skolskjuts förra veckan, för att de är samer. Skolan och föräldrar tar saken på djupt allvar.

Det var i förra veckan som mellanstadieelever på Gällivare sameskola ska ha känt sig diskriminerande under en skolskjuts. Det har upprört både lärare, rektor och föräldrar. Vi har intervjuat eleverna, men på grund av deras ålder så publicerar vi bara ljudet på dem. Så här säger eleverna att taxichauffören ska ha sagt. 

- Alltså, ni lappar lever bara på bidrag och skit, så det är ingenting att skryta om att man är lapp, säger en elev. 

- Och så sa han att ingen av er lever ändå på renskötseln, så att det är så meningslöst med renskötseln, säger en annan elev. 

Hur kände du då?

- Vi tänkte att vad håller han på med, så vi blev som lite arg över det och försökte säga emot honom. 

Sameskolans rektor Karin Eriksson har krävt en skriftlig ursäkt från taxibolaget och skolan vill inte att chauffören i fråga ska köra deras skolskjuts något mer.

- Vi har ett skriftligt avtal med taxibolaget och betalar för det här. Då ska man vara professionell i sitt yrke och vara en förebild för barnen. Det jag ser som allvarligt med det han sagt, så som barnen har berättat, är att han kränker samerna som folkgrupp och det är ju väldigt allvarligt, säger rektor Karin Eriksson. 

Taxichauffören själv menar att det hela var ett skämt. Hans chef Jonas Israelsson säger att det arbetar med saken. 

- Klart vi kommer att ta tag i det, han kör inte dem något mer. Jag tycker att saken har förstorats, det är bara de som satt i bilen som vet vad som har hänt och inte hänt, säger Jonas Israelsson. 

Det är inte bara skoleleverna på Gällivare sameskola som har liknande upplevelser. En kartläggning som publicerades i förra veckan visar att två av tre samer är utsatta för rasism.

Föräldern Ulrika Viertotak är känslosam och menar att barnen ändå ska känna sig fredade i skolskjutsen. 

- Jag tycker inte man skämtar om sådana saker. Varken med barn eller vuxna. Det borde en vuxen människa veta. 

Saken är inte anmäld till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista