Carl-Gösta Ojala, Jonas Monié Nordin.
Carl-Gösta Ojala, Jonas Monié Nordin. Foto: Klara Lundmark. Sameradion & SVT Sápmi

Ny kartläggning av samiska föremål på muséer i Europa

1:47 min

Kunskaper om allt från sejtar till koltar och verktyg från 1600-tal och 1700-tal har samlats in i forskningsprojektet Att samla Sápmi.

- Tidigare har det inte funnits några sammanställningar riktigt, över den här äldsta samiska materiella kulturen och dem här samiska föremålen i muséesamlingar, säger Carl-Gösta Ojala, forskare som jobbar med projektet.

Syftet med projektet har varit att samla in så mycket kunskap som möjligt om föremålen från olika muséer runt om i Europa.

- Det är ju en av våra förhoppningar med det här projektet att kunskapen som vi försöker sammanställa ska komma tillgodo för de samiska samhällena, säger Carl-Gösta Ojala.

Forskare inom historia, arkeologi och historisk arkeologi från Sverige, Finland, Norge och Skottland som arbetat med projektet. Forskarna har analyserat kartläggningen och beskrivningar från forskare på 1600-talet för att avslöja dåtidens syn på samer.

- Det har inte varit helt ovanligt att som man hanterat ting har man också hanterat människor. Har man tagit sig rätten att stjäla eller på dunkla sätt skaffat sig föremål har man också behandlat människor illa, säger Jonas Monié Nordin, projektledare och docent på Historiska muséet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".