Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt säljbolag för renkött - men frågan är vilka som ska äga bolaget

Det är delade meningar om SSRs nya säljbolag för renkött - det framkom vid ett möte Storuman. Kärnfrågan är om slakterierna ska vara delägare.

I dagarna har renägare från hela renskötselområdet samlats i Storuman för att diskutera renköttsmarknaden. En av diskussionerna berörde SSRs landsmötesbeslut om att bilda ett säljbolag som under eget varumärke ska sälja renkött från de renägarägda slakteriföretagen. Syftet är att på så sätt bättre kunna konkurrera mot jätten Polarica om kunderna. Det som väckte mest diskussion var om slakterierna ska vara med som delägare i det av renägarna majoritetsägda säljbolaget.
Edvin Rensberg från Ruvhten Sijte tycker att slakterierna ska vara delägare.
 - Det är möjligt att man kan få kapital utan slakterierna. Men jag tycker det är viktigt att få sig den kompetens som finns i bolagen. De har hanterar renkött i lång tid och har stor kunskap, säger Rensberg.

Delade åsikter
De slakterier det gäller är Renomera (fd Arvidsjaur renslakt), Ammarnäs Vilt, Z-ren och Idre Ren, som alla helt eller delvis är renägarägda. Men på mötet i Storuman var åsikterna delade. Lars-Åke Spiik från Jåhkkågasska tycker inte att slakterierna skulle få bli delägare.
 - I ett inledningsskede när vi själva inte riktigt vet hur vi ska utveckla arbetet tycker jag att renägarna och samebyarna ska vara ensamma i bolaget. Slakterierna kan tas med i nån form av samarbetsavtal, säger Spiik.
En styrgrupp inom SSR-projektet Ren Mat ska nu jobba vidare med frågan om ett säljbolag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".