Samiska konfirmationen i Burträsk 2018
Samiska konfirmationen i Burträsk 2018. Foto: Ann Catrin Stenberg Partapuoli, Sameradion & SVT Sápmi

Besvikelse över tak på konfirmationslägret

Inför nästa års samiska konfirmationsläger har ett tak satts på 48 ungdomar. Det innebär att 16 sökande har satts på väntelista. Besvikelsen är stor hos ungdomarna. Frågan ska diskuteras på biskopsmötet imorgon.

Malin Ripa i Idre är en av föräldrarna vars dotter inte har kommit in på lägret. Hon har skrivit på sociala medier om besvikelsen, och många andra föräldrar har fyllt på.

– Det blev kaos hemma när vi hämtade posten i fredags. Hela helgen var förstörd. Och det är inte bara hon, kusinen och alla kompisarna har heller inte kommit med, berättar hon. 

Årets konfirmationsläger var stort, 61 ungdomar. Enligt Svenska kyrkan väljer man i år att ta in som mest 48 ungdomar, och tar in efter först till kvarn-principen.

– Det har inte fungerat. Jag fick till exempel inte tag på min hemförsamling först, och de förstod inte att det var bråttom. Det här är ju jätteviktigt för våra ungdomar, de vill inte missa konfirmationslägret, säger Malin Ripa. 

Tar till sig av kritiken

Nils-Johan Labba är lägerchef för konfirmationslägret och säger att de tar till sig av kritiken, men att som lägret är planerat och budgeterat kan de inte ta in fler än 45 ungdomar.

– Det var alldeles för många deltagare förra året, ingen ledare gick därifrån nöjd. Konfirmationslägret har vuxit från 35 konfirmander till 65 på några år, och Luleå stift har inte varit förberedda på det.  

Frågan ska diskuteras  i morgon på biskopsmötet, där alla svenska kyrkans biskopar och ärkebiskopen samlas. 

Lägerchefen Nils-Johan Labba ser två eventuella lösningar.

– Antingen får man dela upp lägret, ha det i två omgångar. Eller så måste det till en större budget, med fler lägerdagar och fler ledare.  

En upplevelse för livet

Malin Ripa var med på det andra samiska konfirmationslägret som hölls i Ammarnäs, något hon haft med sig hela livet.

– Jag kan inte tro att det här inte går att lösa. Den här upplevelsen är något man har med sig hela livet. Det är det bästa jag har gjort. Det finns inte så många samiska mötesplatser där man som same får vara i majoritet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista