Ny kartläggning av samiska föremål på muséer i Europa
Ny kartläggning av samiska föremål på muséer i Europa Foto: Klara Lundmark

Forskningsprojekt studerar samers betydelse på 1600-talet

1:46 min

Kontakten mellan samer, och Tornedalsbruken och gruvorna på 1600-talet har studerats i forskningsprojektet, En kolonial arena.

Syftet har varit att fördjupa och nyansera kunskaperna i Sveriges koloniala arv, industrihistoria och den samiska historien. Jonas Monié Nordin är docent vid historiska museet och har jobbat med projektet.

- Det har ju skrivits ganska mycket historia kring de här tidiga bruken, men det är ju väldigt sällan som de samiska perspektiven finns med.

Arkivhandlingar som kartor, brev och domböcker har undersökts tillsammans med bosättningar och andra materiella fynd för att förstå samernas roll på bruken.

-Man hade inte hittat ädelmetallfyndigheterna eller de andra metallfyndigheterna om det inte vore för de samiska kunskaperna om landskapet och man är också helt beroende av de samiska transportsystemen. Samtidigt som det finns många exempel på att just de samiska arbetarna har behandlats illa.

Resultatet av forskningsprojektet är också viktig för att förstå dagens gruvdiskussion menar Carl-Gösta Ojala som är forskare vid Uppsala universitet och har jobbat med projektet.

- Den här historien har ju stora konsekvenser även idag och inte minst när vi pratar om gruvor. Vi tror ju att för att förstå de här nutida konflikterna så behöver man också ett historiskt perspektiv, eftersom de här konflikterna egentligen har väldigt djupa historiska rötter, säger Carl-Gösta Ojala,

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista