Jägareförbundet flög med helikopter och letade renar i Girjas sameby
1 av 2
Jägareförbundet flög med helikopter och letade renar i Girjas sameby. Foto: SVT
Matti Berg, Girjas sameby
2 av 2
Matti Berg, Girjas sameby. Foto: Anna-Karin Niia/ Sameradion/ SVT Sápmi

Nedlagd polisutredning om Jägareförbundets flygning för att leta renar

2:06 min

Polisen lägger ner förundersökningen gällande den flygning som Jägareförbundet gjorde i februari över Girjas samebys renbetesmarker för att kontrollera om det fanns ren i området. Det skriver Svensk Jakt.

Girjas samebys ordförande Matti Blind Berg är förvånad över beslutet och tycker att polisen borde göra en grundligare förundersökning.

- Ja, man önskar väl att man någon gång kunde fortsätta en sån här anmälan och utredning och dra den i botten. Det finns en orsak till varför vi har rennäringslagen och det är inte okej att överträda den, säger Matti Blind Berg.

- Har vi en lagstiftning som ingen bryr sig om, då respekterar inte heller allmänheten den.

Förra vintern avlyste länsstyrelsen i Norrbottens län, med stöd av rennäringslagen, ett område för småviltjakt inom Girjas samebys marker med motivet att förhindra störning av renarna då renbetet under vintern var begränsad. Beslutet togs efter en ansökan av Girjas sameby.

Jägareförbundet i Norrbotten var kritisk till beslutet och bestämde då att själv göra en kontroll av hur mycket ren det fanns i området och flög med helikopter över för att räkna renarna.

Enligt jaktvårdskonsulenten Hans Geibrink, som var med i helikoptern, såg de få renar även om han inte var säker på att de sett alla renar i området. Girjas sameby reagerade kraftigt mot flygningen och menade att det är ett brott mot rennäringslagen att med helikopter störa betande renar. Han reagerade också mot att samebyn inte blev informerad om att flygningen skulle genomföras och såg det som ett misstroende mot samebyn. Därför polisanmälde samebyn Jägareförbundet.

Sameradion & SVT Sápmi har inte lyckats nå varken länsstyrelsen i Norrbottens län eller Polisen för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".