Varg. Foto: MacNeill Lyons/TT / NTB Scanpix
Foto: Foto: MacNeill Lyons/TT / NTB Scanpix

Svar på vargprover väntas i slutet av veckan

0:39 min

Provsvar från de prover som Länsstyrelsen tagit från vargen som mest troligen är på Grans samebys marker i Västerbotten väntas till i slutet av veckan. Fel i postförsändelsen är orsaken till att svaret dröjer.

I förra veckan togs flera prover från den misstänkta varg som rivit minst 11 renar i Norrbotten och Västerbotten. Men enligt Linda Backlund, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Västerbotten väntas svaret eventuellt först på fredag om vargen är genetisk viktig. Det beror på att det blivit förseningar i posten när man sände proverna. 

Det finns tre skyddsjaktsansökningar på vargen. De kommer från Mauskare, Svapia och Gran sameby. Innan länsstyrelserna kan fatta beslut om hur man ska gå vidare med skyddsjaktsansökningarna måste man veta om vargen är en genetisk viktig varg som invandrat från Finland eller Ryssland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista