Per-Olof Nutti
Per-Olof Nutti. Foto: Sameradion & SVT Sápmi

OECD-rapport välkomnas av styrelseordföranden: Dags att göra något konstruktivt

1:03 min

Inga större överraskningar men en viktig del i det fortsatta arbetet. Det är styrelseordföranden i Sametinget, Per-Olof Nuttis, reaktion på OECD-rapporten som presenterades i Paris, tidigare under veckan.

Rapporten innehåller rekommendationer för hur Sverige ska stärka samerna i frågor som rör just ekonomisk utveckling och företagande. Representanter från Sametinget fanns på plats i Paris i tisdags då OECD antog rapporten. Men enligt Per-Olof Nutti, Sametingets styrelseordförande, var det inte något som överraskade. Han säger att man redan startat arbetet på flera områden som rapporten pekar på.

- Sametingets roll vid statistikinsamling är ett exempel. Vi har konsultationsordningen och givetvis markförvaltningsfrågorna. Men också en fråga som vi arbetar väldigt mycket med. Det är Eu:s finansieringskrav och hur man bättre ska kunna matcha behoven mot samiska företag, säger Per-Olof Nutti.

Den svenska delegationen, som förutom representanter från Sametinget, också bestod av representanter från Näringsdepartementet och Tillväxtverket, fick ta del av rekommendationerna men samtidigt hålla anföranden. Enligt Nutti var det ett givande möte.

- Vi är väldigt glada för att ha fått ta del av rapporten och får nu göra något konstruktivt av den. Men det krävs självfallet att vi har regeringen med oss, säger han.

Under nästa vecka informeras Sametingets plenum om rapporten som i sin fullständiga form släpps under nästa år. Då som en internationell rapport, sammanställd med rapporter från urfolkssamhällen, i Australien och Kanada.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".