Människor vid en helikopter.
1 av 4
I februari i år flög Jägareförbundet med helikopter för att leta renar i Girjas sameby. Foto: SVT
Jägareförbundet ute med helikopter för att räkna renar.
2 av 4
Jägareförbundet flög för att se om det fanns skäl för att avlysa ett område från småviltsjakt. Foto: SVT
Hans Geibrink Svenska Jägareförbundet
3 av 4
Hans Geibrink Svenska Jägareförbundet Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Jenny Wik Karlsson
4 av 4
Jenny Wik Karlsson, SSR:s jurist. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi

Nedlagd polisutredning om helikopterflygning förvånar inte

Varken Jägareförbundet eller Svenska samernas riksförbund förvånas över polisens beslut att lägga ner förundersökningen gällande den flygning som Jägareförbundet gjorde tidigare i år, för att kontrollera om det fanns ren i ett för småviltsjakt avlyst område.

Det var i februari som Jägareförbundet flög med helikopter för att kontrollera hur mycket renar det fanns i ett område i Girjas sameby som avlysts från småviltsjakt, för att ge renarna betesro. De ville se om det fanns skäl för avlysningen. Girjas sameby polisanmälde Svenska Jägareförbundet för brott mot rennäringslagen.

Jaktvårdskonsulenten Hans Geibrink är inte förvånad över polisens beslut att nu lägga ner förundersökningen.

- Piloten som flög är van vid rendrivning och vi höll oss på bra höjd. Jag är själv också van vid att inventera älg och annan vilt och vi störde absolut inte renarna. Det är ganska lätt att se om renar blir störda och det blev de inte, säger Hans Geibrink.  

Förra vintern avlyste länsstyrelsen i Norrbotten, med stöd av rennäringslagen, ett område för småviltjakt inom Girjas samebys marker med motivet att förhindra störning av renarna, då renbetet under vintern var begränsad. Beslutet togs efter en ansökan av Girjas sameby.

Jägareförbundet i Norrbotten var kritisk till beslutet och bestämde då att själv göra en kontroll av hur mycket ren det fanns i området och flög med helikopter över för att räkna renarna. Enligt jaktvårdskonsulenten Hans Geibrink, som var med i helikoptern, såg de få renar även om han inte var säker på att de sett alla renar i området.

Girjas sameby reagerade kraftigt mot flygningen och menade att det är ett brott mot rennäringslagen att med helikopter störa betande renar. Samebyn reagerade också mot att de inte blivit informerade om att flygningen skulle genomföras och såg det som ett misstroende mot samebyn och gjorde en polisanmälan med hänvisning till brott mot rennäringslagen.

Enligt förundersökningsledare Eva Sjöström kan polisen efter förhör med piloten inte se hur man kan gå vidare med ärendet.

- Efter förhör med piloten som gjorde flygningen har vi inte kunnat se att något brott har begåtts. Han talade om att flygningen gjordes som en vanlig taxiflygning och låg mellan 500 och 1000 fot över marken men att det varierade efter terrängen. Det fanns inget material att utgå ifrån, flyglogg, och det är svårt att bevisa att något brott har skett. Med det som framkommit utifrån pilotens redogörelsen beslutade att vi att lägga ner förundersökningen, säger Eva Sjöström.

Samernas Riksförbunds jurist Jenny Wik Karlsson är inte heller förvånad över att polisen beslutat att lägga ner förundersökningen. Hon menar att det visar hur uddlös rennäringslagen är.

- Det visar på hur svårt det är att faktiskt få någon rättvis prövning av de här fallen när någon bryter mot paragraferna i rennäringslagen och det visar ju att det finns en hel del att göra för att lagstiftaren ska komma till rätta med det. Den direkta konsekvensen är ju att våra medlemmar inte har någon möjlighet att få en prövning av de här fallen, säger Jenny Wik Karlsson.

Hans Geibrink säger att Jägareförbundet inte har riktat kritik mot samebyn som han menar har all rätt att söka om avlysning av ett område om de har fog för det.

Har Jägareförbundet förståelse för att samebyn polisanmälde er just för den här handlingen?

- Själv tycker jag nog att samebyn överreagerade, lite onödigt var det med en polisanmälan eftersom vi inte hade stört renarna. Men det kan ju vara bra att polisen gjorde en utredning, nu kan man se att det här är utagerat, säger Hans Geibrink, jaktvårdskonsulent vid Jägareförbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".