Sámi Allalskuvla geasuha eambbo nuoraid.
. Govven: NRK Sápmi, Ewa-Marie Hedman

Oscar känner sig bortglömd av Sámi allaskuvla

2:32 min

Att inte få svar från Sámi allaskuvla i Kautokeino om man kommit in på samisk språkkurs eller inte känns inte bra,man känner sig bortglömd det säger Oscar Nilsson som flyttat från Arvika till Kautokeino för att lära sig samiska språket.

- Jag har sökt till kursen och fick ett mail om att jag skulle komplettera ansökan med att varför jag vill läsa samiska, mailade in det i somras och väntar fortfarande.

Det var när Oscar Nilsson från Arvika flyttade till Kautokeino som han bestämde sig för att lära sig samiska, han sökte in på nybörjarkursen som skulle starta hösten 2018, och fick då lov att komplettera ansökan med varför han ville läsa samiska, och om han hade samisk släkt eller om han hade anknytning till Sápmi.

Oscar svarade att han har samisk släkt, men sedan dess har det varit tyst från Sámi allaskuvla, varför vet han inte. Han har fortsatt att maila och ringa skolan men får inget svar.

– Man känner sig lite bortglömd, jag har flera kompisar som går samma kurs och dom säger att det kommer in folk allt eftersom och som fått svar 2 veckor efter kursen har börjat, och någon kom in 2 månader efter kursstart , men jag får inget svar överhuvudtaget och det känns lite så där, säger Oscar.

Ellen Inga Turi, Studie- og forskningschef vid Sámi allaskuvla i Kautokeino säger att hon inte kan kommentera enskilda som sökt till samiska språkkursen, men hon beklagar detta och uppmanar alla som är i liknande situation att ta kontakt direkt med studieadministrationen där det går ett mail till alla som jobbar med undervisningsfrågor.

Samiska högskolan har i höst uppnått det högsta studentantalet och det kan vara en orsak till strulet.

- Men det jag kan säga generellt är att det är verkligen beklagligt om inte studenten har fått besked om sin studieplats. När jag inte kan kommentera enskilda saker så är det svårt att säga vad som kan ha blivit fel, men det jag kan säga ar att vi tar saken allvarligt och kommer att ta kontakt med studenten. Säger Ellen Inga Turi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista