Jan Ranneruds motion om skyddsjakt på björn väckte debatt.
Jan Rannerud, Stefan Mikaelsson och Katarina Sevä från partiet Vuovdega Foto: Ann Catrin Stenberg Partapuoli/SVT
Sametingets plenum

Motion om skyddsjakt på björn väckte debatt

Under fredagen har Sametinget bland annat behandlat motionerna. En av dem väckte ledamöterna till debatt.

Motion nr 527 Skyddsjakt på björn och hur det påverkar ordinarie jakttid i Norrbottens län var inlämnad av Jan Rannerud, Vuovdegat. I motionen yrkar han om att Sametinget ska inleda en dialog med länsstyrelserna i renskötsellänen för att minska antalet björnar i kalvningsområdena och att Sametinget också kontaktar berörda departement för att ta upp problemen med mycket björn i kalvningslanden.

I vanlig ordning har Sametingets styrelse handlagt motionen och styrelsen, där Jan Rannerud ingår, föreslog att Sametinget skulle besluta att motionen är besvarad enligt de svar som styrelsen har gett.

Flera av ledamöterna var upp till talarstolen och gav stöd till motionen och att Sametinget enhälligt skulle anta motionen och göra en hemställan till riksdagen enligt motionens yrkande. Det ledamöterna väntade på var att Vuovdega skulle lägga fram ett krav till Sametinget att motionen ska antas. Ronny Svarto från Samiska Folkomröstningspartiet var en av dem som uppmanade Vuovdega och deklarerade att han skulle ställa sig bakom det.

- Kom igen nu skogisar! uppmanade Ronny Svarto i talarstolen.

En annan som också uppmanade Vuovdegas ledamöter var Lars Jonas Johansson, Landspartiet Svenska Samer, som menade att det vore bra att markera vikten i frågan. Veronica Håkansson, Jakt- och fiskesamerna, var upp och sa att hennes parti stöder motionen till fullo och om ett yrkande skulle komma om att motionen ska antas så stöder Jakt- och fiskesamerna det och menade att man inte behöver vara renägare för att se att rovdjuren har ökat markant under de senaste tio åren.

- Det räcker med att man rör sig ute i skog och mark, så ser man det, sa Veronica Håkansson.

Inget yrkande kom dock från Vuovdega om att motionen skulle antas av plenum. Jan Rannerud var glad över stödet men hade inga planer på ett sånt yrkande eftersom han menar att arbetet med rovdjurspolitiken är på gång inom styrelsen och näringsnämnden.

- Jag tror inte att det smäller högre med 31 eniga ledamöter i Sametinget gentemot 300 i riksdagen. Jag tror att det är bättre att Sametingets styrelse och rennäringsnämnden jobbar aktivt gentemot regeringen i de frågor som berör rovdjurspolitiken, säger Jan Rannerud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista