Klimatåtgärder måste tredubblas för att nå målen

Världens länder måste tredubbla sina ansträngningar till 2030 om vi ska ha en chans att nå tvågradersmålet. I en ny FN-rapport lyfts också ickestatliga aktörer som viktiga för att minska utsläppen.

FN släpper varje år Emissions Gap-rapporten, om hur vi ligger till i förhållande med mål och ambitioner. Enligt rapporten går vi som det ser ut nu mot tre graders uppvärmning till år 2100, jämfört med temperaturen på jorden i slutet av 1800-talet.

Precis som IPCC-rapporten som kom tidigare i höst, visar den här att det går trögt med att uppfylla Parisavtalets mål om att hejda uppvärmningen till under två grader, helst 1,5 grader. Enligt forskarna är hittills bara 57 länder på rätt väg för att klara målen till 2030.

De ökade utsläppen och de uteblivna åtgärderna visar att länderna behöver tredubbla sina ansträngningar för att nå tvågradersmålet och femdubbla sina ansträngningar om 1,5-graders målet ska nås. 

I rapporten skriver forskarna om hur man kan minska gapet och uppvärmningen. Där lyfts ickestatliga organisationer och aktörer som viktiga i klimatarbetet. 

Läs hela rapporten här.

"Klimatpolitiken fast i en återvändsgränd". Läs SVTs utrikeskommentators analys här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: