Rádio Sápmi

Tycker det är viktigt att jobba för ett öppnare Sápmi

6:30 min

Idag arrangeras en temadag i Karasjok med fokus på HBTQAI+ samers erfarenheter och mentala hälsa.

Norska Sametinget vill ha öppna samiska samhällen där det är acceptat med andra sexuella läggningar och könsidentiteter. En av deltagarna i dagens seminarium är Ole-Henrik Bjørkmo Lifjell, som tycker att det finns en problematik i att vara i en dubbel minoritet.

– Jag upplever den samiska samhället som ett stilla samhälle där en helst inte pratar om problematik som är svårt att prata om och speciellt när det kommer till sexuella läggningar, könsidentitet och uttryck, berättar Ole-Henrik Bjørkmo Lifjell till Rádio Sápmi.

Temadagen arrangeras i Karasjok av norska Sametinget, Barne-, ungdoms og familiediektoratet (Bufdir), Mental helse ungdom, kompetansesenteret KUN og samisk nasjonalt kompetansesenter – psykisk helsevern (SANKS).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: