Finnmarks fylke, Norge

Fiskeförbud för utlänningar i Finnmark

Från 15 mars fram till 15 juni är det fiskeförbud för utlänningar i Finnmarks fylkes fjällsjöar. Det beslutade Finnmarksfastighetens styrelse igår.

Se det textade TV-inslaget från Ođđasat-sändningen.

Det här är Finnmarksfastigheten (FeFo):

Finnmarksfastigheten, norska Finnmarkseiendommen och samiska Finnmárkkuopmodat (FeFo) förvaltar 95 procent av marken i Finnmark, och är Norges näst största markägare. 

Bakgrund till FeFo är Finnmarksloven från 17 juni 2005, som ger samer och andra finnmarkingar rättigheter till land och vatten i Finnmark fylke.

Syftet är att förvalta mark och vatten på ett balanserat och ekologiskt bärkraftigt sätt för invånarna i fylket och särskilt som grundval för samisk kultur, renskötsel, utmarksnyttjande, näringsutövande och samhällsliv.

Källa: FeFo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: