Urminneshävd har liten betydelse i Saarivuoma-dom

16 min

Saarivuoma-domen är komplicerad och tingsrätten har haft en svår uppgift att pröva det här. Det menar vår juridiska expert, Eivind Torp, som säger att den skiljer sig från andra, liknande domslut.

I förra veckan kom domen. Då kunde vi berätta att Saarivuoma sameby förlorat mot norska staten som man stämt för ensamrätt till bete på norsk sida. Men sakfrågan är uppenbarligen inte helt enkel. I domen uttrycker Senja tingsrätt också tvivel.

- Det är ett komplicerat mål. Domstolen säger att det är under tvivel man har kommit fram till detta. Man säger att om man skulle låta urminneshävd få genomslag i den här typen av mål, så skulle hela balansen i de mellanstatliga förhandlingarna ryckas bort. Vilket skulle kunna ge upphov till en svår, för att inte säga, kaotisk situation, säger Eivind Torp.

- Domstolen påminner också om att den ensamrätt som Saarivuoma sameby vill ha på området, den ensamrätten har också Talma gett uttryck att ha ensamrätt till. 

Norsk lag är grunden för domslutet. Urminneshävden har alltså fått underordnad betydelse i sammahanget.

- Domen är relativt ovanlig. Senja tingsrätt kommer fram till att en rätt till renskötsel i området, grundad på urminneshävd, inte får genomslag, säger Eivind Torp. 

Eivind Torp säger vidare att han tolkar domen som att rätten vill fastställa att norsk lag i grunden ska gälla men har prövat samebyns begäran utifrån urminneshävden och rätten till mark.

- Man har velat bygga en ordning för gränsöverskridande renskötselfrågor. Oklarheter har handlat om hur man ska bedöma de privaträttsliga grunderna mot nationell lagstiftning, kopplat till tidigare konventioner, säger Torp.

Saarivuoma-domen har inte varit helt enkel för Senja tingsrätt att behandla, menar Eivind Torp, och han är relativt säker på att samebyn kommer att överklaga. 

- Samebyn förlorar, men trots det behöver man inte betala rättegångskostnaderna. Det, i kombination med att domstolen uttrycker tvivel, kan göra att samebyn ser goda skäl att överklaga, säger Eivind Torp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: