Sveriges justitiekansler Mari Heidenborg.
Sveriges justitiekansler Mari Heidenborg. Foto: Pressbild/JK
#GirjasmotStaten

Nya JK: Ser fram emot huvudförhandling i #GirjasmotStaten

Handlingarna är nu inskickade till Högsta domstolen. För statens sida är det nya justitiekanslern Mari Heidenborg som just nu sätter sig in i målet, Girjas sameby mot staten.

Hör en längre intervju med Mari Heidenborg i dagens Radio Sápmi klockan 15.00

I måndags skulle handlingarna vara inskickade till Högsta domstolen inför Girjasrättegången. Så här säger JK Mari Heidenborg om statens inlaga som de skickat in. 

– Talan är densamma som har förts i tidigare instanser. Det vi tryckt på är de grunder som staten har i sitt bestridande mot samebyn att staten i egenskap av fastighets- och markägare innehar de rättigheter som man tvistar om. Staten menar att samebyns rätt är den som tillkommer i enlighet med rennäringslagen, säger Heidenborg.

Mari Heidenborg har tidigare varit bland annat lagman vid Solna tingsrätt, hovrättslagman vid Svea hovrätt och särskild utredare och expert i statliga utredningar.

Hur ser du på att vara med i ett mål som även har internationella ögon på sig?

– Som JK kommer man att hantera ärenden som är uppmärksammade och det är något man får vara beredd på. Jag har hanterat ärenden i mitt tidigare arbetsliv som varit uppmärksammade, kanske inte internationellt, men i nationell media. Så det är ingen situation som är ovan för mig.

Under både tings- och hovrättsförhandlingarna så var det nu pensionerade Anna Skarhed som var justiekansker (JK) och ledde statens arbete. Mari Heidenborg säger att det alltid är svårare om man inte varit med från början, men det är så systemet ser ut.

– Det finns många svårigheter i det här målet, dels är hela samefrågan på sätt och vis aktuell i målet, samtidigt som det är ett civilrättsligt talan som förs mot staten i statens egenskap av fastighetsägare.

Statens advokaters användande av ordet lapp under rättegångarna skapade rubriker och på frågan hur Heidenborg ser på saken om ordet kommer att användas under rättegången i HD säger hon:

– I historiskt sammanhang kan det ha varit väsentligt generellt sett, men jag ser väl på saken som så att det är onödigt att använda det ordet med den laddning som finns i det. Jag hoppas att det inte blir en sådan diskussion när vi tar upp målet i HD.

Nionde september nästa år börjar rättegången mellan svenska staten och Girjas sameby i Högsta domstolen och väntas pågå under fem veckor framåt. 

- Det är bra att saken går upp i huvudförhandling. Jag kommer att delta, i vart fall under de inledande dagarna, säger justitiekansler Mari Heidenborg.

2009 stämde Girjas sameby staten med syftet att kunna förvalta jakten och fisket i fjällen inom samebyns marker. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista