Miljöanalytiker Andreas Gyllenhammar. Foto: SWECO

Miljöanalytiker om klimatet: Vi börjar förstå att det är på riktigt

6:49 min

Klimateffekterna har i större utsträckning börjat märkas av i vardagen och har blivit en hetare fråga för alla, det säger miljöanalytikern Andreas Gyllenhammar.

I veckan hålls ännu ett FN-klimatmöte, denna gång i polen, och samtidigt rapporteras det om att glaciären i Sylarna kollapsat på grund av det varma vädret. Klimateffekterna har gått från att vara en politisk- och forskarfråga till något man märker av dagligen.

- Vi träder in i ett nytt klimat. Man pratat om klimatfrågan som att det är något för framtiden men det som går upp för människan, politiker och alla i princip är att det är en här-och nufråga. Vi börjar förstå att det är på riktigt, säger miljöanalytikern Andreas Gyllenhammar.

Alla är överens; något måste hända och politiker behöver agera. Gyllenhammar menar att som privatperson måste man se över hur man lever, hur man äter och hur man reser. Själv har han och familjen börjat äta mer vilt och trots dystra rapporter så säger han att det inte är försent.

- Jag jobbar med klimatlösningar och jag ser ett läge idag där vi har möjlighet att göra förändringar, jag är mer otålig än orolig. Men tiden börjar rinna ut, får vi inte vändning på utsläppskurvorna så kommer vi klimatförändringar som är kännbara och speciellt i norra delarna av landet där vi får en större effekt än i södra Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista