Matti Berg, ordförande Girjas sameby
Tidigare lämnade samebyn in sin inlaga och i tisdags lämnade motparten, staten, in sin inlaga, inför kommande huvudförhandling i Högsta domstolen. Efter flera års processande är Matti Berg, ordförande för Girjas sameby, nöjd med att Girjas-målet går i mål. I september tar Högsta domstolen upp målet. Foto: Maria Dahlgren, Sameradion & SVT Sápmi
#girjasmotstaten

Redo för Högsta domstolen: Det känns skönt att slutföra det här

2:23 min

De skriftliga handlingarna är inlämnade från båda parter, Girjas sameby och staten. Därmed rullar Girjas-målet igång igen. Den här gången i den högsta rättsinstansen, Högsta domstolen.

I tisdags kväll lämnade staten in sin inlaga inför huvudförhandlingen i Högsta domstolen, som hålls till hösten, eller närmare bestämt i september 2019.

På drygt 100 sidor förklarar staten sin grund för sitt bestridande mot Girjas samebys krav, på rättigheter för den mark på området som berörs i målet.

Samebyns ordförande, Matti Berg har läst delar av domen. 

- Förmodligen är det väl så att mycket av förhandlingarna i domstolen kommer att handla om äganderätten. Samebyn har ju alltid brukat- och nyttjat, det här landet och aldrig gjort något anspråk på äganderätten till landet. Däremot är det väl självklart att brukande-rätten både till jakten och fisket och betet måste tillfalla de som brukar det. För mig är det självklart, säger Matti Berg, Girjas sameby.

Justitiekanslern, Mari Heidenborg, är ny i målet efter att hon efterträtt den nu pensionerade, tidigare JK:n, Anna Skarhed. Heidenborg har läst sig på målet och säger att statens ambition är att fastlägga rättighetsfrågan en gång för alla. Det trycker man på i sin inlaga som man alltså lämnade in till Högsta domstolen för ett par dagar sedan.

- Det vi har tryckt på det är ju de grunder som staten har för sitt bestridande av samebyns talan. Nämligen att staten, i egenskap av fastighets- och markägare, har de rättigheter som man tvistar om, säger Mari Heidenborg, Justitiekanslern.

För samebyn har målet inneburit en långdragen process under flera år genom flera rättsinstanser. Högsta domstolen blir den sista domstolen som prövar ärendet. 

- Det känns skönt att vi närmar oss ett avgörande. Ett slut på den här långa resan och det ska bli otroligt skönt när det blir klart, säger Matti Berg.

Girjas-målet i korthet:

Foto: SVT
Foto: SVT

2009 stämde Girjas sameby och SSR, Svenska samers riksförbund, svenska staten för att få prövat vem som har rätten att förvalta småviltsjakten och fisket på samebyns renbetesområde i fjällen.

I februari 2016 kom domen i Gällivare tingsrätt. Samebyn vann, men staten överklagade domen till hovrätten.

Hovrätten dömde till Girjas samebys fördel. Man konstaterar i domen att samebyn har bättre rätt till småviltsjakt och fiske i det aktuella området. Men hovrättens dom skilde sig från tingsrättens på en, för båda parter viktig punkt, nämligen den att ingen av parterna kan hävda ensamrätt till jakten och fisket.

Både staten och samebyn överklagade hovrättens dom.

I september 2018 kom beskedet att Högsta domstolen beviljar prövningstillstånd.

Båda parter har lämnat in sina skriftliga inlagor. 

I september 2019, väntas målet tas upp i Högsta domstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista