Naturum i Stuor Muorkke/Stora sjöfallet. Foto SVT.
Naturum i Stuor Muorkke/Stora sjöfallet. Foto SVT.

Förvaltningen av Laponia förlängs

Regeringen förlänger Laponiatjuottjudus, som förvaltar världsarvet Laponia. Laponiaförordningen gäller nu till och med 31 december 2022. Det meddelar miljöminister Karolina Skog.

Laponiatjuottjudus består av de nio samebyarna som finns i Laponia, Gällivare och Jokkmokks kommuner, länsstyrelsen i Norrbottens län och Naturvårdsverket. 

− Laponia är ett av våra mest skyddsvärda områden i Sverige. Det är Europas största sammanhängande naturlandskap och har spår av samisk verksamhet flera tusen år tillbaka i tiden. Nu ger regeringen föreningen fortsatt förtroende att arbeta vidare på den inslagna vägen de kommande åren, säger miljöminister Karolina Skog i ett pressmeddelande.

Laponiatjuottjudus har förvaltat Laponia sedan 2013. Inom förvaltningen fattar de alla beslut i konsensus. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista