Sámi Duodji flyttar slöjdsamlingar från sina lokaler

2:30 min

Sameslöjdstiftelsen Sámi Duodji har donerat sin samling med ca 250 föremål som de köpt från samiska slöjdare under de senaste 25 åren till Ájtte fjäll-och samemuseum i Jokkmokk.

– Sámi Duodji har överlämnat sin samling till Aida projektet för att den skulle vara mer tillgänglig för fler folk när den är på Ájtte. Och de har bra förvaringsmöjligheter och genom projektet kan de digitalisera alla föremål och förvara det på ett bra sätt, säger Sámi Duodjis styrelseordförande Solveig Labba.
 
Aida projektet - Arctic Indigenous Design Archives- är ett treårigt projekt som Ájtte driver tillsammans med Sámi Arkiiva i Inari och Sámi Állaskuvla i Kautokeino. Med projektet vill man etablera ett slöjd- och konstnärsarkiv.
 
Ytterligare en samling flyttas från Sámi Duodjis lokaler. Det är organisationen Same Ätnams samling som består av ca 230 slöjdföremål och samesdräkter. Same Ätnam har fått beskedet från Sámi Duodji att de måste hämta samlingen från Sámi Duodjis lokaler senast de 31 december eftersom Sámi Duodji tänker hyra ut rum till samiska företagare.

Vad som nu händer med samlingen berättar Same Ätnams ordförande Peter Rodhe.

– Vi har redan tagit ett beslut att vi ska flytta samlingen och Ájtte är det bästa alternativet att deponera slöjden på eftersom de har korrekt klimat och andra skydd för att de ska förvaras på bästa sätt. 
 
Framtiden för Same Ätnams samling är det något som kommer diskuteras under kommande landsmöte 2019?

– Ja, det kommer vi nog ta upp som en punkt på landsmötet, vad man vill göra med slöjden. Men min hypotes är att slöjden ska vara i fortsatt förvaltning av Sami Ätnam, säger ordförande Peter Rodhe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista