Hälsa i fokus i Jokkmokk
1 av 4
Jokkmokk blir pilotkommun i stort hälsoprojekt. Foto: Maria Dahlgren
Per Axelsson
2 av 4
Per Axelsson, projektansvarig Vaartoe - Cetrum för samisk forskning Foto: Maria Dahlgren, Sameradion & SVT Sápmi
Nils-Gustu Kuhmunen
3 av 4
Nils-Gustu Kuhmunen är seminariets yngsta deltagare. Foto: Maria Dahlgren, Sameradion & SVT Sápmi
Kaffepaus HALDI Jokkmokk
4 av 4
Kaffepaus under seminariet i Jokkmokk Foto: Maria Dahlgren, Sameradion & SVT Sápmi

Jokkmokk blir navet för samisk vård och SANKS är förebilden

1:57 min

Mycket måste ännu göras men klart står att Jokkmokk blir pilotkommun och ett nav för samisk vård och hälsa, på svensk sida av Sápmi. Under måndagen samlades berörda i just Jokkmokk med målet - kompetent vård av samer.  

Här nedan hittar du flertalet intervjuer med bland annat projektledaren för Haldi, Per Axelsson och Lotta Omma, samisk samordnare vid Region Norrbotten.

Nyligen kunde vi berätta att Jokkmokks hälsocentral är tänkt att bli det första samiska resurscentret för samisk vård i landet. Samtidigt ska en stor hälsostudie göras bland samer och icke-samer, för att kunna skapa bättre samisk vård i framtiden. Hälsoprojektet HALDI, har precis tagit sin början på svensk sida.

Att patienter ska få vård av personal med kulturkompetens för en bättre hälsoutveckling är mer självklart för samer på norsk sida. Det beror på att där finns ett kompetenscenter för just samers speciella behov i kontakt med vården. SANKS verksamhet vårdar även samer från svensk sida.

Med SANKS vårdverksamhet i Norge som förebild så tar nu Sverige de första stegen mot en liknande verksamhet även i Sverige. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista