Ljus
1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Dan Eriksson (t.v) och Suicide Zeros generalsekreterare Alfred Skogberg
2 av 2
Dan Eriksson (t.v) och Suicide Zeros generalsekreterare Alfred Skogberg Foto: Johnny Skoglund / Sameradion & SVT Sápmi
#eallinsapmi #livetsapmi

Psykisk ohälsa och självmord i fokus

1:53 min

Inom både Sverige och Sápmi existerar en bild av att samer oftare än andra begår självmord. Men trots att påståendet är generellt så har det överlevt länge. Nästa vecka fokuserar Sameradion & SVT Sápmi på psykisk ohälsa och suicid - och vi kan nu visa en annan bild.

Längst ner i artikeln hittar du information om var du kan vända dig om du mår dåligt.

Självmord är en tragedi och ett stort problem över hela världen. Inga länder är förskonade och beräkningar visar att 800 000 personer tar sitt liv varje år. I Norden är problemet störst i Finland där man har något fler suicid (per 1000 invånare) än Sverige.

Exakta siffran över omfattningen i Sverige är omöjlig att hitta. Det beror på att man inte alltid kan avgöra om ett dödsfall är ett självmord eller om det finns andra orsaker, till exempel en olycka.

Socialstyrelsen uppskattar dock självmorden till runt 1 200 per år, alltså 3-4 om dagen.

Stora konsekvenser i Sápmi

Gemensamt för alla självmord är att de får svåra konsekvenser för den krets som är kvar - bland samer ännu större.

- Här i Sápmi lever vi i ett litet samhälle med stora familjer. Därför berör ett självmord betydligt fler människor i Sápmi, säger kommunläkaren i Utsjoki, Heidi Eriksen, till Yle Sápmi.

Under ett par veckor kommer Sameradion & SVT Sápmi att titta närmare på psykisk ohälsa och självmord bland samer.

Det finns påståenden om att samer tar livet av sig oftare än andra - en bild som tonar fram i media, i vetenskapliga texter och i samtal med personer som jobbar med samers psykiska hälsa. Samiska självmord beskrivs ibland som ett arktiskt problem eller ett urfolksproblem.

Prata om det

Sameradion & SVT Sápmi kommer i en rad, artiklar, inslag och program att prata med personer som funderat eller försökt ta sina liv och diskutera både orsaker och vad som fick dem att ändra sig.

En av dessa är Dan Eriksson i Arvidsjaur, volontär för organisationen Suicide zero. Efter ett självmordsförsök för 30 år sedan ägnar han en stor del av sitt liv att föreläsa om psykisk ohälsa.

 - Om jag kan stiga fram hel naket och berätta vad jag gått igenom så tror jag att det kan vända skutan även för andra. Man måste tro det, säger Dan Eriksson.

Generalsekreteraren för Suicide zero, Alfred Skogberg betonar vikten av att prata om problemen.

- Mår man dåligt är det extremt viktigt att kommunicera och prata om sina problem. När man sätter ord på sina tankar blir det konkret och enklare att göra något åt det.

- Som medmänniska är det också viktigt att tala med närstående som går igenom stora livsförändringar och våga fråga hur den mår, säger Skogberg.

Fördjupning

Men vi kommer också att träffa nyckelpersoner inom forskningen och makthavare, och granska sanningshalten i det både slarviga och allmängiltiga påståendet att samer oftare än andra svenskar tar sina liv. Stämmer det och i så fall på vilket sätt och under vilka förutsättningar?

Vi tittar också närmare på hur samisk självmordsproblematik hanteras från vårdgivare och makthavare samt vilka konsekvenserna är vid samiska självmord både för närmast sörjande och samhälle generellt. 

Programserien börjar på måndag den 14 januari men redan nu eller senare under publiceringen är du välkommen att dela med dig av dina tankar eller frågor till våra reportrar som jobbar med saken:

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

SOS-Alarm 112
Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Mind Självmordslinjen 90101

Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen 06–24 varje dag. Tel: 90101. Chatt: chat.mind.se. Mejl: mejlsvarmind.se.

Vårdguiden 1177

Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Tel: 1177. Webb: www.1177.se.

Hjälplinjen: Tel: 0771-22 00 60, alla dagar 13–22. Webb: www.1177.se/Om-1177/Om-Hjalplinjen/

Jourhavande medmänniska
Tel: 08-702 16 80, alla dagar 21–06.

Spes – Suicidprevention och efterlevandes stöd
Tel: 08-34 58 73, telefonjour varje dag 19–22. Webb: http://spes.se/

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista