1 av 2
Solen återvänder till Kiruna
2 av 2
Solen återvänder till Kiruna Foto: Stefan Karlsson, Sameradion & SVT Sápmi

Solen har återvänt till Kiruna

Efter veckor av mörker är nu solen tillbaka i Kiruna efter en längre tids frånvaro under polarnatten. – Det går snabbare och snabbare med allt fler soltimmar, förklarar SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Den 10 december visade sig solen för sista gången i Kiruna den månaden. Därefter dröjde det till nyårsdagen innan man fick en skymt av solen igen. Idag den nionde januari gick solen upp klockan 10.38 och försvann under horisonten vid 12.54.

– Det går snabbare och snabbare med allt fler soltimmar. Det har varit klart väder i dag så man har kunnat se solen i Kiruna och hela vägen längst upp i norr idag, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Stunderna med dagsljus i Kiruna ökar från cirka 40 minuter i början på januari till runt sex timmar i slutet av månaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista