Kiruna sameskola har blivit för trång och nya moduler är på väg.
1 av 2
Kiruna sameskola har blivit för trång och nya moduler är på väg. Foto: Stefan Karlsson/Sameradion & SVT Sápmi
Sameskolchefen Anna-Karin Länta och läraren Gustav Sixten Inga.
2 av 2
Sameskolchefen Anna-Karin Länta och läraren Gustav Sixten Inga. Foto: Stefan Karlsson/ Sameradion & SVT

Sameskolan i Kiruna växer och behöver fler lokaler

Kiruna sameskola växer från år till år och nuvarande lokaler är för trånga, därför har sameskolstyrelsen före jul beslutat att hyra in fler moduler till skolan.

- Skolan ökar ju med antal elever och då ökar det ju också med antal lärare. Vi behöver mer utrymme, lärare behöver arbetsplatser och eleverna behöver yta helt enkelt. Där det märks mest är på fritidssidan, ju fler barn som börjar på skolan, ju fler går på fritids och fritids kräver yta, säger Gustav Sixten Inga, lärare på skolan.

För fyra år sedan byggdes sameskolan ut på förskolesidan och där finns det tillräckligt med  plats för de närmare 50 barnen. Men på skolsidan har det återigen blivit för trångt för de ca 70 eleverna med lärare, även om skolan fick extra moduler för två år sedan. Nu har sameskolstyrelsen beslutat att hyra in ännu fler moduler för att lösa trångboddheten.

- Att bygga ut en skola, få bygglov och sådana saker är en lång process, så moduler är en tillfällig lösning som gör att den andra processen kan löpa parallellt, bygglovsansökan och ritningar och arkitekter och sådana saker som måste in på en permanent byggnad, förklarar skolchefen Anna-Karin Länta.

Från skolans sida tar man gärna emot fler moduler.

- Det är fantastiskt fina byggnationer, de är riktigt bra med vattenburen golvvärme och de är energisnåla. Riktigt, riktigt bra lokaler, så nu ser vi fram emot ännu mer moduler än dem vi redan har, säger Gustav Sixten Inga. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista