"Goahteskuvllat - en skola för barnsliga vildar" visas igen

I samband med Dollagáttis med Maj Lis Skaltje så kommer vi att vi att visa ett program som hon producerade för SVT Sápmi 2003, Goahteskuvllat - en skola för barnsliga vildar. 

Här på SVT Play kan du se programmet.

Skola för barnsliga vildar är en dokumentär om sameskolorna i början av 1900-talet. Samernas barn fick inte gå i vanliga skolor så som de bofasta barnen gjorde. För att bevara och skydda den samiska rasen bedrevs nomadskolornas internat och undervisning i kåtor, för enligt tidens ideal fick de samiska barnen inte vänja sig vid att vistas i moderna lokaler och bo i varma bostäder.

2003 sändes det här programmet, där vi bland andra får träffa Ester Fanki-Bergström, Maria Niia, Tomas Kemi och Nils-Tomas Labba som berättar om deras upplevelser i nomadskolan. Forskaren Lennart Lundmark medverkar också i programmet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista