Kristina Påve
Kristina Påve. Foto: Anne-Marit Päiviö, Sameradion & SVT Sápmi
#livetsapmi #eallinsápmi

Hon hoppas hjälpa andra genom att prata om psykisk ohälsa

15 min

Kristina Påve i Gällivare började slita med psykisk ohälsa redan som 15-åring. Nu väljer hon att för första gången i media berätta om en jobbig tid, och hoppas kunna hjälpa andra.

Redan för 6 år sedan började Kristina Påves familj och hon själv känna att något var fel. Saker som Kristina gillat att göra blev tråkiga och hon började isolera sig ännu mer.

- Det var jobbigt att känna och tänka tankar som att "varför misslyckades jag och varför känner jag ingen glädje?", säger Kristina Påve. 

Under flera år har Kristina fått olika behandlingar. Hon har gått på psykologsamtal, varit inlagd på sluten psykiatrisk vård i Sverige och vårdats på plats i SANKS i Karasjok. 

Hon säger att vården i Sverige och Norge inte går att jämföra eftersom den är helt olika. Det var först när Kristina Påve fick hjälp vid SANKS som hon kände att det hjälpte. 

- Varje gång jag har varit inneliggande i Sverige på BUP, barnpsykiatri och ungdomspsykiatri har jag kommit ut och varit ännu sjukare än när jag åkte in. Jag har varit fullproppad med mediciner, säger hon.

Kristina mådde dåligt under flera år och det utvecklade självmordstankar. Det gick så långt att hon försökte begå självmord och vaknade upp på intensivvårdavdelning i respirator. 

Tiden som följde efter händelsen lyfter Kristina Påve familjen som viktiga. Bland annat så var hennes mamma hemma från jobbet under ett helt år och hennes mor och farföräldrar har periodvis bott i Gällivare så att hon inte skulle vara ensam. 

- Familjen har betytt så mycket. Utan mina syskon skulle jag inte varit här idag, säger hon. 

Idag är Kristina Påve 21 år och bor i Gällivare. Nu jobbar hon och studerar. Hon fick under våren 2018 två diagnoser. Dessa har hjälpt henne mycket.

- Det är bra nu, men klart jag har dagar som är dåliga, precis som alla andra har, säger hon.

Men varför väljer du att berätta om de här erfarenheterna nu?

- Jag hoppas att jag kan hjälpa andra som mår dåligt, att våga prata om det. Kanske kan vara en sådan hjälp som jag aldrig fick, säger Kristina Påve. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista