Mijá eadnams ordförande lämnar efter Laponiakonflikt

5:28 min

Helena Omma avgår i förtid som ordförande för Mijá Eadnam, samebyarnas samarbetsorgan i Laponia Tjuottjudus. Anledningen är oenigheten rörande ordförandeposten i världsarvets högsta organ.

Det var i början av året som Helena Omma i förtid valde att sluta som ordförande i Mijá Eadnam.

- Bakgrunden är bråket som varit i Laponia, inom Mijá Eadnam fanns en oenighet i frågan att tillsammans med kommunerna rotera om vem som leder Laponia. Min sameby och jag personligen var emot det, men Mijá Eadnams majoritet bestämde att vi skulle gå med på det, säger Helena Omma.

Det var i höstas som förvaltningen av Laponia var i gungning. Det efter att Jokkmokks kommun, med kommunalrådet Robert Bernhardsson i spetsen, drev frågan att ordförandeskapet ska rotera mellan alla parter i Laponias partsråd, som är det högsta styrande organet för världsarvet.

Efter att länge ha jobbat med ordförandefrågan beslutade ett extra insatt partsråd i höstas om att införa ett roterande ordförandeskap mellan samebyarna och kommunerna. En sju år gammal tradition där samebyarna lett arbetet i partsrådet gick i graven. Just att samebyarna, som är i majoritet i Laponia Tjuottjudus, lett arbetet har varit viktigt för Helena Omma.

- Jag kände att det blir svårt att företräda och leda organisationen när mina erfarenheter, mål och visioner inte delas av majoriteten.

Carl-Johan Utsi i Sirges sameby är fram till årsmötet i maj tillförordnad ordförande i Mijá Eadnam.

- Jag beklagar att Helena känner att hon måste sluta. Hon har gjort ett bra arbete och jag hoppas att hon i framtiden vill jobba med sådana här frågor, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista