Kristina Påve
Kristina Påve. Foto: Anne-Marit Päiviö, Sameradion & SVT Sápmi
Rádio Sápmi

Överraskad pristagare vill hjälpa andra

3:54 min

Kristina Påve från Gällivare fick tillsammans med Annelie Marainen från Karesuando, dela på det nya Sáminuorra-stipendiet som för första gången delades ut under Jokkmokks vintermarknad. Priset ska synliggöra unga samer som arbetar med psykisk ohälsa eller musik.

Under Nuoraid Lávdi som Sáminuorra anordnade i Jokkmokk delades stipendiet ut för första gången till Kristina Påve och Anneli Marainen. Ungdomsorganisationen vill med priset synliggöra unga samer som på något sätt arbetat med psykisk ohälsa eller musik.

Kristina Påve känner sig överraskad och har inte smält att hon fått pris.

- Tänk att lilla jag, lilla jag fått det här. Det är stort, att min resa kan hjälpa andra. Att den inte har varit förgäves, säger hon.

Det är Vaajmoe, som är den samiska ungdomskören under Sáminuorra, som står bakom priset. Kören har varit vilande under några år och nu vill man blåsa liv i den.

Kören bildades 2010 då flera unga samer begått självmord på kort tid och ett av självmorden skedde bara veckan innan Sáminuorra hade sitt årsmöte i Ammarnäs.

- Jag tycker det är bra att det finns ett sådan här pris som kan sporra andra att våga, det är viktigt, säger Kristina Påve.

Prissumman var 1500 kronor till dem var.

Här hittar du också vår längre intervju med Kristina Påve från vårt projekt om psykisk ohälsa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista